HOME » Vioolschool 'Violino' » Docent / MeesterMusicus

Jo Vercruysse,  violist

 

Jo Vercruysse stamt uit een muzikale familie en hij kreeg de liefde voor de muziek mee van zijn vader, Paul, oudleraar aan de Kunstacademie te Waregem.

Op 18-jarige leeftijd trok Jo naar het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel, waar hij na enkele jaren zijn eerste prijs voor notenleer en viool, alsook het pedagogisch diploma behaalde.

Na zijn hogere studies begon hij zijn ambt als leraar viool en altviool, samenspel en kamermuziek aan de muziekacademie te Waregem. Zo begeleidde hij reeds heel wat talenten tot bij de start van - en ook tijdens - hogere muzikale studies aan één van de Belgische of buitenlandse conservatoria.

Als uitvoerend musicus was Jo ook vanaf jonge leeftijd heel actief op de binnenlandse en buitenlandse podia.  Bij aanvang van zijn carrière werd hij door Rudolf Werthen uitgenodigd om in het wereldvermaarde kamerorkest

‘I Fiamminghi’ te spelen. Als ambassadeur van België concerteerde dit orkest wereldwijd. Enkele hoogtepunten waren de concerten op de wereldtentoonstelling van 1992 te Sevilla en concerttournées in Japan en de Verenigde Staten.

Als solist kan hij terugvallen op een rijk repertoire dat zich uitstrekt van de barok tot de hedendaagse muziek, met optredens in oa. het Concertgebouw Amsterdam, waar hij soleerde op het ‘Festival van Hedendaagse Muziek’ in werk van Arvo Pärt. Andere successen waren de uitvoering van het concerto in sol klein van Max Bruch en de Concertante Symfonie van W.A.Mozart.

Hij is als concertmeester een vaste waarde in het Belgische muzieklandschap en wordt daarom ook veel uitgenodigd als gast-concertmeester bij ‘Belgian National Orchestra’, het ‘Robert Groslot Gala Orchestra’ en het orkest van de ‘Vlaamse Opera’.

Jo was gedurende 17 jaar de vaste concertmeester van het Symfonieorkest Vlaanderen en sinds 2001 is hij ook concertmeester van het kamerorkest Prima La Musica. Met dit laatste orkest concerteerde Jo veelvuldig op nationale en internationale podia waaronder op de wereldtentoonstelling te Shangai in 2012.

In 2019 gaf dirigent en stichter Dirk Vermeulen van kamerorkest Prima La Musica de fakkel door. Jo en dirigent/componist Dirk Brossé besturen sindsdien vzw Prima La Musica.

Hij is tevens een ervaren kamermusicus bij verschillende ensembles waaronder het ‘Kadans Trio’ (viool, klarinet en piano), het Grupetto Ensemble en het duo viool-harp met harpiste Aurelie Viegas.

Jo bespeelt een hedendaagse topviool, gebouwd door de succesvolle luthier Stefan-Peter Greiner (°1966, Duitsland).

Jo wordt aanzien als één van de vooraanstaande violisten/pedagogen van België.

 

www.primalamusica.be

www.grupetto.be

www.waregem.be/kunstacademie/stedelijke-kunstacademie-waregem