(Hoog)Begaafdheid: géén luxeprobleem!

Voor hoogbegaafde, uitzonderlijk hoogbegaafde, creatief of cognitief begaafde kinderen en jongeren

Hoogbegaafde, cognitief en creatief begaafde kinderen hebben vaak veel energie en hebben een grote honger naar kennis, creatieve ideeën of inzichten. 

Legt jouw kind de lat erg hoog, verliest hij of zij zich in perfectionisme? Of wordt je kind faalangstig omdat hij/zij niet aan de eigen verwachtingen kan voldoen? 

Deze kinderen zijn zich op jonge leeftijd al veel meer bewust van hun omgeving en stellen vragen die een diepgaande interesse tonen in een thema.

 

Veel (hoog)begaafden zijn ongelukkig en zitten niet (meer) goed in hun vel. Deze kinderen en jongeren presteren niet altijd goed en benutten hun talenten niet steeds ten volle. Cognitieve uitdaging en sociaal welbevinden zijn dan noodzakelijk om te kunnen floreren.  Evy Van Dongen begeleidt jouw kind om hem of haar meer energie, vertrouwen en veerkracht te schenken. Afhankelijk van de zorgnood bekijken we samen waar jouw kind behoefte aan heeft. Enerzijds kan de focus liggen op mindset, faalangst, onderpresteren, executieve functies, psycho-educatie en emotionele of sociale moeilijkheden. Anderzijds kan er via de scheppingskracht van muziek gewerkt worden rond creatief denken, muziek, creatie en improvisatie. 


Foto's 


Aanbod


Lesvoorbeelden

Vierklank opgebouwd met een kwint, terts en secunde

(leerling 5 jaar)

Tweeklanken en drieklanken componeren en spelen op piano

(groepstraject leerlingen LJ1-2)

Voorbereiding voor een compositie voor viool, klarinet, zang, piano (leerlingen secundair onderwijs)

Ritme-compositie met samengestelde maatsoorten, uitgevoerd op een zelfgemaakte trommel (leerling 8 jaar)

Drieklanken componeren en zingen

(groepstraject leerlingen KL2-3 en LJ1-2)

Een eigen creatie noteren, spelen en zingen (leerling 6 jaar)

Repetitie voor eigen composities (leerlingen secundair onderwijs)


Getuigenissen van ouders 

"Music for Kids Leuven is voor mij een ware redding. Ik was radeloos, maar Evy doet mijn zoon weer gelukkig bloeien en groeien. Dit team weet met muziek de gevoelige snaren te raken. Op een zeer mooie professionele manier halen ze het beste uit de kids." Elke, mama van Vic (5 jaar)

"Het traject van MKL betekent heel veel voor mijn zoon. Vooral op gebied van mindset merk ik altijd snel een verbetering als hij aan het traject bezig is. Hij maakt dan grote sprongen. Ze leren daar dingen die ze niet op school leren. En die eens zo belangrijk zijn. Ik merk ook aan mijn zoon dat hij totaal anders comuniceert na een les bij Evy. Dan praat hij veel volwassener en is hij gemakkelijker in omgang. Na school kan dat al eens anders zijn. Dan kan hij vaak nors zijn. Of is het minste genoeg om een woede aanval uit te lokken. Dat gebeurt totaal niet bij MKL. Hij wordt daar uitgedaagd en moet uit zijn comfortzone treden. In het begin was er veel weerstand om deel te nemen aan het traject. Dat was net een teken voor mij om door te zetten. Want na elke les was hij vrolijk en vond hij het leuk. Ik wist bijgevolg dat we moesten doorzetten. Na enkele lessen verdween de weerstand en begon hij grote stappen te nemen. We zijn er nog lang niet. We blijven dan ook naar MKL komen. Ook al is het 35min (enkel traject) rijden voor ons. We zien wat het doet bij Sioen en het is de investering van zowel tijd als geld meer dan waard. Een absolute aanrader voor meer- of hoogbegaafde kinderen." Ann, mama van Sioen (6 jaar)

"Van een individuele sessie naar een kortdurend traject in kleine groep, naar een langer traject tot zelfs een zomerkampje in grotere groep: we zagen onze dochter alleen maar groeien onder de veilige vleugels van Evy. De zorgzame, betrokken houding, de rust die Evy maar ook de omgeving uitstraalt, de muziek... ze gaven onze dochter het vertrouwen om zichzelf te tonen. Ze genoot daarbij heel erg van de aangeboden uitdagingen: deze bleken voor haar zelfs broodnodig om goed in haar vel te zitten! Dat we als ouders tijdens vaste oudercontacten geïnformeerd werden over hoe het allemaal liep, was bovendien een hele opsteker. We zijn dan ook dankbaar voor het traject dat we totnogtoe samen bij Music for Kids hebben zijn aangegaan. Een aanrader als je het ons vraagt!" ouders van E. (meisje van 6 jaar)

"Voor onze zoon is het traject 'muziek en mindset' (dat hij intussen al voor de derde keer volgt) iets om wekelijks naar uit te kijken. MKL is een tweede thuis geworden. We zijn ontzettend dankbaar dat er een plek is waar ons kind helemaal zichzelf kan zijn. Een plek waar zijn leeftijd minder van tel is dan wat hij nodig heeft en waar hij écht contact kan maken met anderen. Een plek waar hij ook eens op zijn grenzen stoot en daarbij warme aanmoediging voelt. Een plek die hem helpt groeien en bloeien." Ilse, mama van Noah (7 jaar)


Meer lezen? 


Evy Van Dongen - Expertise (hoog)begaafdheid en muziek

Evy Van Dongen studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven bij Greet Severens en aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen bij Walter Boeykens. Ze behaalde in 2005 haar Master Klarinet en haar diploma Lerarenopleiding Muziek met grote onderscheiding. Ze vervolgde haar professionele muziekopleiding aan de Royal Academy of Music in Londen bij Nick Rodwell en Andrew Marriner, waar ze in 2007 haar Postgraduate Performance Diploma Clarinet ontving. Ze volgde privélessen en masterclasses bij gerenommeerde musici zoals Michael Collins, Karl Leister en Pascal Moraguès, deed verschillende concours in binnen-en buitenland en concerteerde in verschillende landen in Europa en Azië. 

Van 2012 tot 2023 was Evy klarinettiste bij de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen (Royal Symphonic Band of the Belgian Guides). Meer dan een decennium maakte Evy deel uit van dit gerenommeerde professionele orkest, opgericht in 1832 en tevens het oudste en grootste militaire orkest van België. Met het beëindigen van deze vaste positie wil ze in haar professionele carrière ruimte creëren voor nieuwe engagementen en interesses, zowel als uitvoerend musicus als op educatief vlak. Ze speelt regelmatig bij Prima La Musica, Opera Ballet Vlaanderen en andere symfonische orkesten. 

 

In 2020 richtte ze samen met haar echtgenoot Jo Vercruysse Music for Kids Leuven vzw op. Music for Kids Leuven (MKL) wil via de scheppingskracht van muziek mensen laten groeien om hen energie, vertrouwen en veerkracht te schenken. In 2021 volgde ze Expertopleiding Hoogbegaafdheid van Hoogbloeier Gifted Academy. Ze werd partner van het Hoogbloeier Expertisenetwerk en ambassadeur van Children are Composers. 

Als coach en expert (hoog)begaafdheid begeleidt Evy tijdens individuele sessies en groepstrajecten (hoog)begaafde kinderen en jongeren bij Music for Kids Leuven vzw.

 

In 2023 volgde Evy de jaaropleiding 'Oplossingsgericht coachen' bij Chris Van Dam (Centrum Oplossingsgericht Coachen) en behaalde ze de internationale IASTI erkenning voor Solution Focused Practitioner. 

Ook werkt Evy samen met Kindercentrum De Groeitrap, waar ze samen met Bjorn Zwakhoven (eveneens partner van het Hoogbloeier Expertisenetwerk) het buitenschools traject Groeipad begeleidt. 

 

Sinds september 2023 is Evy directeur van Music for Kids Leuven.