Docententeam Music for Kids Leuven

Jo Vercruysse, Ambassadeur en MasterMusician Children are Composers, docent viool, altviool en trompet, Vioolkriebels, docent muziekkampen en vioolkampen

Jo werkt reeds meer dan 30 jaar in het Deeltijds Kunstonderwijs en wil zijn ervaring en vakkennis doorgeven aan kinderen, tieners en volwassenen.

Hij verwierf zowel als uitvoerend musicus maar ook als pedagoog een grote bekendheid in België.

Jo studeerde aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel waar hij Eerste Prijzen behaalde voor notenleer en viool, alsook het pedagogisch diploma.

Als violist/concertmeester speelde hij in verschillende Belgische orkesten, waaronder I Fiamminghi, de Vlaamse Opera, het Nieuw Belgisch Kamerorkest, Symfonieorkest Vlaanderen, het Belgian National Orchestra, de Brussels Philharmonic, Orchestre de Chambre de Wallonie, Prima La Musica.

Hij werkte met verschillende gerenommeerde Belgische en buitenlandse dirigenten en solisten in zowel binnenland als ver daarbuiten.

Als pedagoog is Jo werkzaam zowel met (jonge) kinderen als met preprofessionelen en professionelen. Deze laatste 2 groepen doen vooral beroep op de expertise van Jo als voorbereiding op examens, concerten en toelatingsaudities bij orkesten.

Evy Van Dongen, directeur en expert (hoog)begaafdheid, Ambassadeur en MasterMusician Children are Composers

Evy startte haar muzikale opleiding in 1990 aan de Academie voor Muziek en Woord van Wuustwezel en volgde er klarinet bij Annemie Dirven. Vanaf 14-jarige leeftijd studeerde Evy bij Greet Severens aan Kunsthumaniora en Hoger Onderwijs Lemmensinstituut te Leuven. Ze zette haar studies verder aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen bij Walter Boeykens. Ze behaalde er in 2005 haar Master Diploma Klarinet en diploma Lerarenopleiding Muziek met grote onderscheiding. In 2005 ontving ze in Londen de Harold Wrickley Alcock Award, een studiebeurs om te specialiseren aan de Royal Academy of Music (RAM) bij Nick Rodwell (solo klarinet Royal Opera House Covent Garden) en Andrew Marriner (solo klarinet London Symphony Orchestra). Ze behaalde in 2007 haar Postgraduate Performance Diploma Clarinet aan RAM Londen. Ze volgde ook privélessen en masterclasses bij gerenommeerde musici zoals Michael Collins, Karl Leister en Pascal Moraguès. In 2006 werd Evy laureaat van de ‘2nd International Clarinet Competition “Saverio Mercadante” in Turi, Italië. Ook behaalde zij reeds prijzen op het Belgisch Lions Club concours en op de ‘Geoffrey Hawkes Buffet Crampon Clarinet Prize 2006’. 

In 2005 richtte ze Ensemble Houthandel op en na een ‘vliegende’ start werd het ensemble enkele jaren later winnaar van de Jeugd en Muziekprijs Kamermuziek 2009 (4de Editie Gouden Vleugels ism Klara en De Standaard). Van 2008 tot 2017 heeft Evy samen met Ensemble Houthandel intensief samengewerkt met Jeugd en Muziek Vlaanderen. Ensemble Houthandel had een mooi educatief aanbod met workshops, schoolvoorstellingen en familieconcerten. Het ensemble realiseerde cd-opnames ism Klara en het internationale label Navis Classics. In 2021 hebben de 5 musici hun samenwerking stopgezet en werd een prachtig hoofdstuk van meer dan 15 concertseizoenen kamermuziek afgerond.

In 2020 richtte ze samen met haar echtgenoot Jo Vercruysse Music for Kids Leuven vzw op. Music for Kids Leuven (MKL) wil via de scheppingskracht van muziek mensen laten groeien om hen energie, vertrouwen en veerkracht te schenken. In 2021 volgde ze Expertopleiding Hoogbegaafdheid van Hoogbloeier Gifted Academy. Ze werd partner van het Hoogbloeier Expertisenetwerk en ambassadeur van Children are Composers. Als coach en expert (hoog)begaafdheid begeleidt Evy tijdens individuele sessies en groepstrajecten (hoog)begaafde kinderen en jongeren bij Music for Kids Leuven vzw.

Van 2012 tot 2023 was Evy klarinettiste bij de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen (Royal Symphonic Band of the Belgian Guides). Meer dan een decennium maakte Evy deel uit van dit gerenommeerde professionele orkest, opgericht in 1832 en tevens het oudste en grootste militaire orkest van België. Met het beëindigen van deze vaste positie wil ze in haar professionele carrière ruimte creëren voor nieuwe engagementen en interesses, zowel als uitvoerend musicus als op educatief vlak.

In 2023 volgde Evy de jaaropleiding 'Oplossingsgericht coachen' bij Chris Van Dam (Centrum Oplossingsgericht Coachen) en behaalde ze de internationale IASTI erkenning voor Solution Focused Practitioner. 

Sinds september 2023 is Evy directeur van Music for Kids Leuven. 

Daarnaast werkt ze regelmatig mee als 1ste klarinet bij verschillende symfonische orkesten, zoals o.a. Prima La Musica, Casco Phil en Opera Ballet Vlaanderen. Ook speelde ze als gastklarinettiste bij het orkest van de Munt, Philharmonie Zuidnederland en Antwerp Symphony Orchestra. 

Ze verzorgt regelmatig ook kamermuziekconcerten met uitmuntende musici zoals Jo Vercruysse (viool), James Baillieu (piano), Maria Oldak (viool), Katerina Roussou (zang), Theunis Dewet-Bruwer (piano), Anne Verschoore (piano) en Jan Gruithuyzen (piano). Ze concerteerde met deze verschillende ensembles en orkesten in België, Nederland, Verenigd Koninkrijk, Polen, Italië, Griekenland, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje, Zuid-Afrika (Cape Town, Tzaneen, Pretoria en Johannesburg) en China (Wereldtentoonstelling Shanghai 2010).

Hilde Van Belle, MasterMusician Children are Composers, docent Stemvorming/Zang, Kinderkoor, Tovermuziek, Peutermuziek

Al sinds jonge leeftijd kan je Hilde Van Belle altijd en overal horen zingen. Als kind was ze bijna elke avond te vinden in de muziekschool. Haar grote muzikale avontuur begon aan LUCA School of Arts campus Lemmens, waar ze het masterdiploma Muziekpedagogie behaalde. Tijdens haar opleiding ging ze een half jaar op Erasmus naar Zweden waar ze klassieke zang volgde.

Intussen, vele muzikale projecten later, behaalde ze in 2023 aan Codarts te Rotterdam ook haar specialisatie in Vocal Leadership.

Hilde werkt ook als muziekdocent in Het Balanske, een centrum voor kinderen en jongeren met een beperking en als docent voor Jeugd en Muziek Brussel en Muzische Workshops. Ze maakt deel uit van folkduo ‘de Rokkende Vrouwen’ waarmee ze regelmatig in binnen- en buitenland mensen aan het dansen krijgt.

Hilde is ook koordirigente bij de koren Awellé (Leuven), Solidariteitskoor Boboto (Mechelen) en Rise Up! (Neerpelt).

Hilde volgde de basistraining en verschillende internationale trainingen Children are Composers. 

Konstantinos Avdimiotis, MasterMusician Children are Composers, Docent Dwarsfluit, Piano (beginners) en Muziekinitiatie

Konstantinos is geboren in Thessaloniki, Griekenland en begon zijn muzikale reis met lessen blokfluit in 2002. Hij stapte op 12-jarige leeftijd over op dwarsfluit, en volgde les bij Lydia Kokoria en Nikolos Dimopoulos. In 2012 werd Konstantinos toegelaten tot Conservatorium Maastricht (NL). Als student van Philippe Benoit behaalde hij zijn Bachelordiploma (inclusief Pedagogische Vaardigheden-diploma) in 2016 en vervolgens zijn Masterdiploma in 2018. Door de jaren heen was Konstantinos actief als uitvoerend musicus en als gepassioneerd pedagoog. Hij werkt regelmatig mee als fluitist in orkestprojecten en in het kamermuziekensemble Duo Koumparos en is ook privédocent dwarsfluit in Maastricht (NL).

In 2023 volgde Konstantinos de basistraining Children are Composers. 

Elke Handstanger, MasterMusician Children are Composers, Docent Muziekinitiatie, Kleutermuziek, Klassieke gitaar

Als van kinds af aan is Elke gepassioneerd door muziek. Ze volgde klassieke gitaar aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans in Sint-Niklaas. In 2017 startte ze met de Educatieve Bachelor in het Secundair Onderwijs (onderwijsvakken muzikale opvoeding en fysica) aan de Artevelde Hogeschool Gent, waar ze in 2020 afstudeerde met grote onderscheiding.
In het laatste jaar van haar Educatieve Bachelor studeerde Elke een semester in Hongarije aan Esterhazy Karoly Egyetem, waar ze een programma opnam met bijna uitsluitend muzikale vakken zoals piano, gitaar, zang, koor en samenzang.
Na deze opleiding merkte Elke dat ze nog meer wou groeien als muzikant en meer mogelijkheden wilde om muzieklessen te geven in andere contexten dan het secundair onderwijs. Daarom behaalde ze eerst de Verkorte Bachelor Muziekpedagogie aan LUCA School of Arts - Campus Lemmens, om vervolgens in 2022 haar Educatieve Master Muziek en Podiumkunsten te kunnen aanvangen. 

In de schoolvakanties geeft Elke muzische kampen voor kinderen van 3 tot 12 jaar.
Daarnaast is ze sinds mei 2021 zangeres bij het koor Scala & Kolacny brothers en neemt ze met dit koor deel aan opnames en concerten. 

In 2022 volgde Elke de basistraining Children are Compossers. In 2023 nam ze deel aan de internationale training Children are Composers. 

Koen Ubaghs, Docent Klarinet

Koen Ubaghs behaalde in 2019 zijn Bachelor Klarinet aan het Conservatorium van Maastricht en won tevens de auditie als “Orkest Academist” bij Philharmonie Zuidnederland. In datzelfde jaar was Koen principal en solo es-klarinettist van het Youth Orchestra Flanders. In 2021 behaalde hij zijn Master Klarinet aan het LUCA School of Arts met de grootste onderscheiding. Tijdens zijn masteropleiding trad hij ook als solist op met het LUCA Chamber Orchestra.

Als 21-jarige student won hij in 2019 de auditie bij de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, waar hij in 2022 ook slaagde voor het examen 2de solist klarinet.

Tussen 2008 en 2015 behaalde Koen prijzen op de nationale klarinetwedstrijd in Gent, het  WMC voor solisten te Kerkrade, de solistenwedstrijd van VLAMO, de Benelux klarinetwedstrijd, de Belfius Classicswedstrijd en de Lions European Musical Competition.

Regelmatig volgt hij masterclasses en stages bij Eddy Vanoosthuyse, Jean-Luc Votano, Nathalie Lefèvre, Arno Piters, Ivo Lybeert, Annelien Van Wauwe, Julien Hervé, Nele Delafonteyne, James Campbell en Antonio Capolupo.


Koen is dirigent van het  Jeugd Orkest Martinus en van de Koninklijke Harmonie Weergalm der Maas uit Lanaken.

Aleksandra Czarnocka, MasterMusician Children are Composers, docent Cello en Piano

Aleksandra behaalde in 2019 haar Master of Arts Diploma in Cello Performance en haar pedagogisch diploma aan de Academy of Music in Łódź, Polen bij Dominik Połoński en Tomasz Daroch. 

Van 2017 tot 2019 gaf ze les aan basisschool Henryk Wieniawski in Łódź, Polen. In 2019 werd ze toegelaten als celliste bij Philharmonic Orchestra Wrocław Orchestra Academy 2019-2020. Ze verhuisde naar België in 2020 en startte een tweede Master opleiding Cello aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Viviane Spanoghe, waar ze afstudeerde in 2022. Van 2020 tot 2022 gaf ze les aan de Europese school in Brussel. Ze werkt heel graag met (jonge) kinderen. Op pedagogisch vlak kiest ze voor een creatieve en holistische aanpak.

Aleksandra speelt als celliste in symfonische orkesten en kamermuziekensembles, oa L'Ensemble Orchestral Européen, DOR Chamber Orchestra, Trio La Senne en Simonyan Quintet.

De cello waarop ze speelt, ontving ze in bruikleen van Strings For Talent Fonds (Koning Boudewijnstichting).

In 2023 volgde Aleksandra de basistraining Children are Composers. 

Maria Shevchenko, MasterMusician Children are Composes, docent Klassieke Gitaar en Piano, Gitaarkriebels, Kleutermuziek, Tovermuziek en Muziekinitiatie 

Maria is geboren in Kiev, Oekraïne.  In 2013 werd Maria op 15-jarige leeftijd toegelaten tot de R. Glier Kiev Academie waar ze gitaar en piano studeerde tot 2019.
In 2019 besloot Maria haar studie te vervolgen in Leuven, België. Ze werd toegelaten tot LUCA School of Arts, waar ze in 2023 haar Master Klassieke gitaar behaalde in de klas van Raphaella Smits en João Carlos Victor. Momenteel studeert ze verder aan LUCA School of Arts om ook haar Educatieve Master en Master Kamermuziek te behalen. 
Maria nam actief deel aan internationale muziekwedstrijden en behaalde verschillende prijzen: 2de prijs bij de 1ste Internationale wedstrijd in Vilnius (Vilnius, Litouwen, 2017), 1ste prijs bij de wedstrijd-festival "Pro-Fest"  (Kyiv, Oekraïne, 2019) en 2de prijs bij de 10e Internationale gitaarwedstrijd "GuitAs" (Kyiv, Oekraïne, 2023).

In 2021 richtte Maria het kamermuziekduo "Naїma duo" op samen met  Italiaanse fluitist Dario Caporuscio. Het duo is gespecialiseerd in hedendaagse muziek en treedt regelmatig op in België, Frankrijk en Italië. Ze ontvingen de 2de prijs in de Swiss International Competition (Lugano) in 2022. In mei 2023 werd het duo - na succesvolle selectie - uitgenodigd om te concerteren op het festival “Nei Suoni Dei Luoghi” in Udine (Italië).

Maria had de gelegenheid om deel te nemen aan masterclasses met gerenommeerde musici zoals Domenico Lafasciano (Italiё), Joanne Castellani (USA), Otto Tolonen (Finland),  Giampaolo Bandini (Italië) en Pablo Marquez (Argentinië). 

In 2023 volgde Maria de basistraining en internationale training Children are Composers. 

Catherine Mertens, (gast)docent Piano

De Leuvense pianiste Catherine Mertens begon op vroege leeftijd piano te studeren en behaalde in 1976 de Regeringsmedaille met de grootste onderscheiding aan het conservatorium te Leuven, haar geboortestad.
In hetzelfde jaar werd zij eerst laureate van de wedstrijd van het Gemeentekrediet.
Ze studeerde te Brussel en daarna vervolmaakte ze zich te Londen bij P. Feuchtwanger.

Catherine concerteerde in binnen-en buitenland als soliste en in kamermuziekverband. Zij verleende tevens haar medewerking aan verscheidene producties met de Opera van Vlaanderen, het Nieuw Belgisch Kamerorkest en I Fiamminghi en maakte plaat-en TV opnamen. Sinds 1989 speelt zij regelmatig op tangentenflügel, een instrument dat Mozart erg goed kende en graag bespeelde. Catherine Mertens was lerares piano aan het Conservatorium te Leuven en begeleidster aan het Lemmensinstituut.

 

Sofiia Shaidych, docent Piano

Sofiia is afkomstig uit Lviv in Oekraïne. Al van jonge leeftijd is ze gepassioneerd bezig met pianospelen. Ze behaalde in 2020 haar Master Diploma aan de Ivan Franko National University of Lviv voor de domeinen ‘Music’, Educational program ‘Musical studies’ en Professional qualification ‘Lecturer of musical and theoretical disciplines’. 

Ze speelt ondertussen al 20 jaar piano en houdt ervan om haar passie voor dit instrument met anderen te delen.

Alexandra Catala, saxofoon (vanaf september 2024)

Alexandra werd geboren in Valencia, Spanje en begon met muziek op vierjarige leeftijd. In 2015 startte ze haar bachelor studies aan het Conservatorio Superior de Música de Aragón in Zaragoza met specialisatie in klassieke en hedendaagse saxofoon bij professor Mariano García. Vier jaar later, in 2019, verhuisde ze naar België om haar muziekstudies voort te zetten en behaalde ze een master saxofoon en kamermuziek aan het LUCA School of Arts te Leuven. Ook volgt ze momenteel haar Educatieve Master aan LUCA School of Arts.
Alexandra nam deel aan verschillende internationale wedstrijden. Zo behaalde ze onder andere de halve finale van de Andorra Saxfest Competition en werd ze geselecteerd om deel te nemen aan de 7th International Adolphe Sax Competition in Dinant.
Haar passie voor kamermuziek leidde ertoe dat ze deel uitmaakt van verscheidene professionele ensembles. Ze is vast lid van het het Belgian Saxophone Choir en maakt deel uit van haar eigen saxofoon quartet Kenosis Quartet.
Alexandra speelde als solist met het LUCA winds en LUCA Chamber Orchestra. Als freelance saxofoniste werkte ze mee bij professionele orkesten zoals the Symphonic Orchestra of Zaragoza en de Royal Symphonic Band of the Belgian Guides.

Gastdocenten Music for Kids Leuven

Jenny Selander, gastdocent Stemvorming/Zang, Kinderkoor, Muziekinitiatie, Kleutermuziek, Tovermuziek