Missie en Visie

 

‘Muziek Maakt Slim’

Op zeer jonge leeftijd starten met muziek biedt vele kansen op vlak van cognitieve, sociale, motorische, emotionele en muzikale ontwikkeling.

Kinderen hebben van nature de kracht om te luisteren, te kijken en te imiteren... zo leren ze vanaf de geboorte de spreektaal. Ook de taal van muziek kunnen jonge kinderen op een heel organische en spontane wijze verwerven. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat actief muziek maken een positieve invloed heeft op kinderen, vooral op vlak van concentratie en nadenken.

 

Music for Kids Leuven vzw’ (MKL) is een educatieve muziekorganisatie waar ruimte is voor artistieke en creatieve ontplooiing van elk individu.  Leren doet een kind graag als het boeiend is en als het aansluit bij zijn belangstelling en talenten. Daarbij moet een kind met aandacht gecoacht en uitgedaagd worden. Kinderen leren op veel manieren: met het hoofd, met het hart en met de handen.

In de groepslessen van Music for Kids Leuven hanteren we de creatieve methode ‘Children are Composers’, een methode die perfect inspeelt op uitdaging en creativiteit van en voor het kind. Uit wetenschappelijke studies is bewezen dat muziek leren een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en sociale vaardigheden van kinderen. Het intelligentiequotiënt van kinderen wordt verhoogd, het abstractievermogen en analytisch denken wordt verbeterd. ‘Muziek Maakt Slim’!

 

'Music for Kids Leuven vzw' biedt creatieve muzikale opleidingen aan in de vorm van workshops, muziekinitiatie, individuele lessen instrument/zang, vakantiekampen en instrumentstages. Deze lessen zijn zowel voor (jonge) kinderen, tieners, adolescenten of volwassenen, kortom voor 1 tot 99 jaar !

                         

Methode ‘Children are Composers’

'Children are Composers’ is een creatieve muziekmethode waarbij kinderen een magisch eerste contact met muziek ervaren en vervolgens een onderbouwd en plezierig muziekavontuur beleven. We starten vanaf de geboorte en ontwikkelen kinderen op hun eigen tempo. Door actief spel ontdekken ze spelenderwijs muzieknoten, theorie, ritme en harmonie. Ze creëren hun eigen verhaal. Deze universele taal geeft kinderen een expressiemiddel waardoor ze hun persoonlijkheid optimaal stimuleren en hun verbeelding gebruiken zodat zij sterker en gelukkiger staan in het leven.

 

Aanbod voor gevorderde leerlingen +12 jaar en voor volwassenen

Het idee van creatie, expressie en verbeelding bij de methode ‘Children are Composers’ nemen we bij Music for Kids Leuven helemaal mee naar de individuele instrumentlessen voor tieners en volwassenen. Ook bij hen luistert de docent naar hun verhaal. Voor de ene instrumentist bestaat dat verhaal meer uit het verkennen van het repertoire en/of het beheersen van verschillende stijlen, voor de andere bestaat zijn parcours meer uit creatie en improvisatie. Ook bij volwassenen begeleidt de docent de zoektocht naar creativiteit, rekening houdend met instrumentaal-technische aspecten, repertoire, inspiratie en compositie.