Docenten Music for Kids Leuven

 

Jo Vercruysse, MeesterMusicus Children are Composers, docent viool, altviool en trompet, docent Vioolkriebels, docent muziekkampen en vioolkampen

Jo werkt reeds meer dan 30 jaar in het Deeltijds Kunstonderwijs en wil zijn ervaring en vakkennis doorgeven aan kinderen, tieners en volwassenen.

Hij verwierf zowel als uitvoerend musicus maar ook als pedagoog een grote bekendheid in België.

Jo studeerde aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel waar hij Eerste Prijzen behaalde voor notenleer en viool, alsook het pedagogisch diploma.

Als violist/concertmeester speelde hij in verschillende Belgische orkesten, waaronder I Fiamminghi, de Vlaamse Opera, het Nieuw Belgisch Kamerorkest, Symfonieorkest Vlaanderen, het Belgian National Orchestra, de Brussels Philharmonic, Orchestre de Chambre de Wallonie, Prima La Musica.

Hij werkte met verschillende gerenommeerde Belgische en buitenlandse dirigenten en solisten in zowel binnenland als ver daarbuiten.

Als pedagoog is Jo werkzaam zowel met (jonge) kinderen als met preprofessionelen en professionelen. Deze laatste 2 groepen doen vooral beroep op de expertise van Jo als voorbereiding op examens, concerten en toelatingsaudities bij orkesten.

Evy Van Dongen, MeesterMusicus Children are Composers, coördinatie muziekkampen, docente klarinet, docent/coach HB kinderen Muziek en Creativiteit, expert Hoogbegaafdheid, partner Hoogbloeier Netwerk

Evy studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven bij Greet Severens en aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen bij Walter Boeykens. Ze behaalde in 2005 haar Master Diploma Klarinet en haar diploma Lerarenopleiding Muziek met grote onderscheiding. 

Ze vervolgde haar professionele muziekopleiding aan de Royal Academy of Music in Londen bij Nick Rodwell en Andrew Marriner, waar ze in 2007 haar Postgraduate Performance Diploma Clarinet ontving. Ze volgde privélessen en  masterclasses bij gerenommeerde musici zoals Michael Collins, Karl Leister en Pascal Moraguès.

In 2006 werd Evy laureaat van de ‘2nd International Clarinet Competition “Saverio Mercadante”‘ in Turi, Italië. Ook behaalde zij reeds prijzen op het Belgisch Lions Club concours en op de ‘Geoffrey Hawkes Buffet Crampon Clarinet Prize 2006’.  In 2005 ontving ze de Harold Wrickley Alcock Award in Londen.

Sinds 2012 is Evy klarinettiste bij de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen (Royal Symphonic Band of the Belgian Guides).

Naast haar engagement als klarinettiste en zakelijk leider van Ensemble Houthandel, speelt ze ook kamermuziek in het Kadans Trio, met haar echtgenoot Jo Vercruysse en pianist Jan Lust. Ook werkte ze mee als klarinettiste bij verschillende Belgische en Nederlandse orkesten, zoals o.a. Prima La Musica, Casco Phil, de Munt, Philharmonie Zuidnederland, Antwerp Symphony Orchestra. 

In 2009 werd Ensemble Houthandel BE winnaar van de Jeugd en Muziekprijs Kamermuziek van de 4de Editie Gouden Vleugels (ism Klara en De Standaard). Vanaf 2008 tot 2017 heeft Evy samen met Ensemble Houthandel intensief samengewerkt met Jeugd en Muziek Vlaanderen. Ensemble Houthandel heeft een mooi educatief aanbod met workshops, schoolvoorstellingen en familieconcerten. Het ensemble realiseerde cd-opnames ism Klara en het internationale label Navis Classics. 

Als muziekdocent, coach en expert hoogbegaafdheid werkt ze voor Music for Kids Leuven vzw.

Sinds 2020 is Evy ambassadeur van 'Children are Composers'.

In het voorjaar van 2021 volgde ze  de Internationale Training Children are Composers, de Intensieve Verdiepingsopleiding en de Expertopleiding Hoogbegaafdheid 'Wegwijzer met wijze kinderen' van Hoogbloeier Gifted Academy . Sinds 2021 is Evy partner van het Hoogbloeier Expertisenetwerk

Evy wil op een enthousiaste manier verder werken om op een spontane en gedreven manier kinderen en muziek samen te brengen.

Jenny Selander, MeesterMusicus Children are Composers, docente Zang/Stemvorming, Kleutermuziek, Kinderkoor, docente muziekkampen

Jenny is een mezzosopraan uit Stockholm, Zweden. Na het behalen van haar Bachelor diploma aan het conservatorium van Piteå, Zweden, verhuisde ze naar België, waar ze haar Masterdiploma behaalde bij docente Stephanie Friede aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen in 2019. In hetzelfde jaar voltooide ze haar opleiding aan de MM Academy van De Munt in Brussel. Tijdens haar Bachelor opleiding nam ze deel aan diverse koor-, opera-, kamermuziek-, en oratorio-uitvoeringen, onder leiding van dirigenten Erik Westberg, Marcello Mottadelli en Kent Nagano.

Als soliste heeft ze onder meer Respighi's Il Tramonto gezongen met het strijkorkest van het conservatorium van Piteå, en muziek van Mahler gebracht met het KCA Pops Orkest. Ze heeft haar medewerking verleend aan verschillende operavoorstellingen: Kräka, een nieuwe werk van Eric Olsson; de rol van Francisca Duarte in De Spiegel uit Venetië van Hendrik Andriessens; de Derde Dame in Mozart's Die Zauberflöte; en Flora uit Verdi's La Traviata in een Verdi-happening. Verder gaf ze verscheidene liedconcerten. Ook volgde Jenny masterclasses met o.a. Bernadette Manca di Nissa, Karl-Magnus Fredriksson, Christoph Pregardien, Malcom Martieau, Maciej Pikulski en Jan Philip Schulze.

In het voorjaar van 2019 vertolkte Jenny de hoofdrol in The Rape of Lucretia van Benjamin Britten in Het Oude Badhuis te Antwerpen. In hetzelfde seizoen was ze te zien als Florence Pike in Albert Herring (Britten) en als Anitra in Peer Gynt (Grieg), beiden producties voor het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Voor het seizoen 2019-20 werd Jenny gekozen om deel te nemen aan de prestigieuze Udo Reinemann International Master Classes in De Munt. Zij heeft ook de rol van Orfeo vertolkt in een productie van Orfeo ed Euridice van Gluck in het Cultureel Centrum Berchem. Zij volgt nog steeds regelmatig lessen bij Lucienne Van Deyck.

Jenny geeft ook les in de Academie voor Muziek en Woord Berchem, Antwerpen en bij de Zweedse School in Antwerpen.

De spreektaal tijdens de lessen kan Nederlands, Engels of Zweeds zijn. 

Hilde Van Belle, MeesterMusicus Children are Composers, docente Tovermuziek, Peutermuziek en Stemvorming/Zang, Piano (beginners)

Al sinds jonge leeftijd kan je Hilde Van Belle altijd en overal horen zingen. Als kind was ze bijna elke avond te vinden in de muziekschool. Haar grote muzikale avontuur begon aan LUCA School of Arts campus Lemmens, waar ze het masterdiploma Muziekpedagogie behaalde. Tijdens haar opleiding ging ze een half jaar op Erasmus naar Zweden en nam ze extra lessen klassieke zang.

Intussen, vele muzikale projecten later, ging ze opnieuw studeren, dit keer aan Codarts te Rotterdam, waar ze zich specialiseert in Vocal Leadership. Daarnaast werkt Hilde momenteel deeltijds als muziekdocent in een centrum voor kinderen en jongeren met een beperking, is ze gids in het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel, dirigeert ze verschillende koren voor alle leeftijden en werkt ze als docent voor Jeugd en Muziek Brussel. Hilde maakt deel uit van folkduo ‘de Rokkende Vrouwen’ waarmee ze regelmatig in binnen- en buitenland mensen aan het dansen krijgt.

Stijn Claeys, Meestermusicus Children are Composers, Docent piano

De Belgische pianist Stijn Claeys was gefascineerd door het warme en
rijke geluid van de piano, wat hem ertoe bracht deze passie vanaf 7-jarige leeftijd na
te streven.

Als winnaar van verschillende nationale en internationale wedstrijden
wordt Stijn aanschouwd als een van de meest noemenswaardige pianisten van zijn
generatie. Hij neemt deel te nemen aan masterclasses en festivals met gerenommeerde
muzikanten over heel Europa en hij voert een uitgebreid repertoire uit dat varieert
van barok tot hedendaagse muziek. 

Stijn studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij Polina
Leschenko en behaalde daar in 2021 zijn masterdiploma. Hij kreeg ook de
gelegenheid om met tal van bekende pianisten te werken, zoals András Schiff,
Elisabeth Leonskaja en Christian Zacharias. Daarnaast is hij ook erg
betrokken bij wedstrijden, audities en recitals. Hij heeft de Eerste prijs behaald in de Belfius Classics in 2014
(Brussel, België), de Eerste prijs in Triomphe de l'Art in 2017 (Brussel, België), de 
Tweede prijs in Concours International de Piano Nice Côte d’Azur in 2018 (Nice,
Frankrijk) en Grand Prix (beste van alle categorieën) in het International ‘Forum’
Piano Competition in 2019 (Madeira, Portugal).

Als solist trad Stijn reeds internationaal op in Italië, Portugal, Spanje en Duitsland,
en nationaal in grote Belgische concertzalen zoals de Blauwe Zaal in deSingel (Antwerpen)
en Flagey (Brussel) met opmerkelijk repertoire, zoals Gaspard de la Nuit (M.
Ravel), Trois Mouvements de Pétrouchka (I. Stravinsky), Sonate No. 3, Op. 58
(F. Chopin), Kreisleriana, Op. 16 (R. Schumann) en hoog aangeschreven
concerto’s zoals Piano Concerto No. 2, Op. 16 (S. Prokofiev), Piano Concerto No.
1 Op. 23 (P. Tchaikovsky) en Piano Concerto No. 1, S. 124 (F. Liszt). 

Stijn start vanaf schooljaar 2022-2023 met veel enthousiasme en passie zijn nieuwe avontuur als docent Piano/Meestermusicus Children are Composers bij Music for Kids Leuven. 

 

 

Manuel Sanguino, Meestermusicus Children are Composers, Docent Muziekinitiatie en Piano

Manuel Sanguino is geboren in de Dominicaanse Republiek en heeft de
Spaanse nationaliteit. 
In 2011 verhuisde hij naar Nederland en won hij de eerste prijs aan het Perpetuum Mobile Concours,
georganiseerd door de Jong Talent Academie van het Conservatorium van Sint-Petersburg.
In 2011 en 2012 nam hij deel aan het Musik Zentral Festival in Oostenrijk, waarbij hij
Beethovens 1ste Pianoconcerto en Chopins 2de Pianoconcerto met het Morphing Kamerorkest van Wenen
speelde. Manuel heeft de eerste prijs én publieksprijs gekregen bij het
Prinses Christina Concours in Den Haag, de meest prestigieuze wedstrijd voor jonge
musici in Nederland. 

Vanaf 2013 startte hij met pianolessen bij de Sweelinck Academie (Amsterdam) bij de Russische piano pedagoge Mila Baslawskaja. In 2016 startte Manuel zijn Bachelor Piano aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en aan de Universitat Mozarteum in Salzburg. Sinds 2020 volgt hij de Master opleiding voor Piano aan het
Koninklijk Conservatorium in Brussel bij Daniel Blumenthal. 


Manuel volgde masterclasses bij van gerenommeerde pianisten zoals Jan Wijn, Igor
Roma, Jorge Luis Prats, Leif Ove Andsnes, Boris Petrushansky, Enrico Pace, Artur
Pizarro, Paul Badura Skoda, Boris Berman en Michel Beroff.

 

In 2016 speelde hij met het Rubens Consort het Pianokwintet no.2 van Dvorak in het Muziekgebouw aan 't IJ (Amsterdam) en Tivoli Vredenburg (Utrecht). Manuel trad ook op met orkesten zoals het Nederlands kamerorkest, Nederlands Symfonieorkest, The Hague Philharmonic en Sinfonia Rotterdam en speelde in grote zalen zoals het Concertgebouw, Dr. Anton Philipszaal, Schouwburg Almere, Vereeniging Nijmegen, De Spiegel Zwolle,
Zuiderstrandtheater en Tivoli Vrendenburg.


Manuel heeft ook ervaring met het uitvoeren van hedendaagse muziek, in 2018 speelde
hij de wereldpremière van het Pianokwartet van de befaamde Zwitserse componist
Gerard Zinsstag, in samenwerking met de Mozarteum-universiteit en Mozarteum's Institut
Neue-muziek.


Manuel Sanguino spreekt vloeiend Nederlands en is sinds 2016 werkzaam als docent. Hij heeft in meerdere Nederlandse muziekscholen gewerkt, zoals The Piano Academy en Muziek Educatie Centrum Amsterdam.

 

 

 

Koen Ubaghs, Docent Klarinet

Vanaf schooljaar 2022-2023

 

Koen Ubaghs behaalde in 2019 zijn Bachelor Klarinet aan het Conservatorium van Maastricht en won tevens de auditie als “Orkest Academist” bij Philharmonie Zuidnederland. In datzelfde jaar was Koen principal en solo es-klarinettist van het Youth Orchestra Flanders. In 2021 behaalde hij zijn Master Klarinet aan het LUCA School of Arts met de grootste onderscheiding. Tijdens zijn masteropleiding trad hij ook als solist op met het LUCA Chamber Orchestra.

Als 21-jarige student won hij in 2019 de auditie bij de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, waar hij in 2022 ook slaagde voor het examen 2de solist klarinet.


Tussen 2008 en 2015 behaalde Koen prijzen op de nationale klarinetwedstrijd in Gent, het  WMC voor solisten te Kerkrade, de solistenwedstrijd van VLAMO, de Benelux klarinetwedstrijd, de Belfius Classicswedstrijd en de Lions European Musical Competition.

Regelmatig volgt hij masterclasses en stages bij Eddy Vanoosthuyse, Jean-Luc Votano, Nathalie Lefèvre, Arno Piters, Ivo Lybeert, Annelien Van Wauwe, Julien Hervé, Nele Delafonteyne, James Campbell en Antonio Capolupo.


Koen is dirigent van het  Jeugd Orkest Martinus en van de Koninklijke Harmonie Weergalm der Maas uit Lanaken.