Ons Team

 

Oprichters Music for Kids Leuven

 

Jo Vercruysse, oprichter en bestuurder MKL vzw, docent viool, altviool en trompet, docent muziekkampen

Jo werkt reeds meer dan 30 jaar in het Deeltijds Kunstonderwijs en wil zijn ervaring en vakkennis doorgeven aan kinderen en geïnteresseerden.

Hij verwierf zowel als uitvoerend musicus maar ook als pedagoog een grote bekendheid in België.

Jo studeerde aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel waar hij Eerste Prijzen behaalde voor notenleer en viool, alsook het pedagogisch diploma.

Als violist/concertmeester speelde hij in verschillende Belgische orkesten, waaronder I Fiamminghi, de Vlaamse Opera, het Nieuw Belgisch Kamerorkest, Symfonieorkest Vlaanderen, het Belgian National Orchestra, de Brussels Philharmonic, Orchestre de Chambre de Wallonie, Prima La Musica.

Hij werkte met verschillende gerenommeerde Belgische en buitenlandse dirigenten en solisten in zowel binnenland als ver daarbuiten.

Als pedagoog is Jo werkzaam zowel met (jonge) kinderen als met preprofessionelen en professionelen. Deze laatste 2 groepen doen vooral beroep op de expertise van Jo als voorbereiding op examens, concerten en toelatingsaudities bij orkesten.

Evy Van Dongen, oprichter en bestuurder MKL vzw, MeesterMusicus Children are Composers, docent muziekinitiatie, docent workshops en muziekkampen, docent klarinet

Evy studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven bij Greet Severens en aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen bij Walter Boeykens. Ze behaalde in 2005 haar Master Diploma Klarinet en haar diploma Lerarenopleiding Muziek met grote onderscheiding. 

Ze vervolgde haar professionele muziekopleiding aan de Royal Academy of Music in Londen bij Nick Rodwell en Andrew Marriner, waar ze in 2007 haar Postgraduate Performance Diploma Clarinet ontving. Ze volgde privélessen en  masterclasses bij gerenommeerde musici zoals Michael Collins, Karl Leister en Pascal Moraguès.

In 2006 werd Evy laureaat van de ‘2nd International Clarinet Competition “Saverio Mercadante”‘ in Turi, Italië. Ook behaalde zij reeds prijzen op het Belgisch Lions Club concours en op de ‘Geoffrey Hawkes Buffet Crampon Clarinet Prize 2006’.  In 2005 ontving ze de Harold Wrickley Alcock Award in Londen.

Sinds 2012 is Evy klarinettiste bij de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen (Royal Symphonic Band of the Belgian Guides).

Naast haar engagement als klarinettiste en zakelijk leider van Ensemble Houthandel, speelt ze ook kamermuziek in het Kadans Trio, met haar echtgenoot Jo Vercruysse en pianist Jan Lust. Ook werkte ze mee als klarinettiste bij verschillende Belgische en Nederlandse orkesten, zoals o.a. Prima La Musica, Casco Phil, de Munt, Philharmonie Zuidnederland, Antwerp Symphony Orchestra. 

In 2009 werd Ensemble Houthandel BE winnaar van de Jeugd en Muziekprijs Kamermuziek van de 4de Editie Gouden Vleugels (ism Klara en De Standaard). Vanaf 2008 tot 2017 heeft Evy samen met Ensemble Houthandel intensief samengewerkt met Jeugd en Muziek Vlaanderen. Ensemble Houthandel heeft een mooi educatief aanbod met workshops, schoolvoorstellingen en familieconcerten. Het ensemble realiseerde cd-opnames ism Klara en het internationale label Navis Classics. 

 

Als muziekdocent werkt ze voor Music for Kids Leuven vzw en Muzische Workshops vzw. Sinds 2020 is Evy ambassadeur en MeesterMusicus voor 'Children are Composers'. Evy wil op een enthousiaste manier verder werken om op een spontane en gedreven manier kinderen en muziek samen te brengen.

Docenten Music for Kids Leuven

Vanaf april 2021

Jenny Selander, MeesterMusicus Children are Composers, docent Zang, Stemvorming en Muziekinitiatie Zang

Jenny is een mezzosopraan uit Stockholm, Zweden. Na het behalen van haar Bachelor diploma aan het conservatorium van Piteå, Zweden, verhuisde ze naar België, waar ze haar Masterdiploma behaalde bij docente Stephanie Friede aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen in 2019. In hetzelfde jaar voltooide ze haar opleiding aan de MM Academy van De Munt in Brussel. Tijdens haar Bachelor opleiding nam ze deel aan diverse koor-, opera-, kamermuziek-, en oratorio-uitvoeringen, onder leiding van dirigenten Erik Westberg, Marcello Mottadelli en Kent Nagano.

Als soliste heeft ze onder meer Respighi's Il Tramonto gezongen met het strijkorkest van het conservatorium van Piteå, en muziek van Mahler gebracht met het KCA Pops Orkest. Ze heeft haar medewerking verleend aan verschillende operavoorstellingen: Kräka, een nieuwe werk van Eric Olsson; de rol van Francisca Duarte in De Spiegel uit Venetië van Hendrik Andriessens; de Derde Dame in Mozart's Die Zauberflöte; en Flora uit Verdi's La Traviata in een Verdi-happening. Verder gaf ze verscheidene liedconcerten. Ook volgde Jenny masterclasses met o.a. Bernadette Manca di Nissa, Karl-Magnus Fredriksson, Christoph Pregardien, Malcom Martieau, Maciej Pikulski en Jan Philip Schulze.

In het voorjaar van 2019 vertolkte Jenny de hoofdrol in The Rape of Lucretia van Benjamin Britten in Het Oude Badhuis te Antwerpen. In hetzelfde seizoen was ze te zien als Florence Pike in Albert Herring (Britten) en als Anitra in Peer Gynt (Grieg), beiden producties voor het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Voor het seizoen 2019-20 werd Jenny gekozen om deel te nemen aan de prestigieuze Udo Reinemann International Master Classes in De Munt. Zij heeft ook de rol van Orfeo vertolkt in een productie van Orfeo ed Euridice van Gluck in het Cultureel Centrum Berchem. Zij volgt nog steeds regelmatig lessen bij Lucienne Van Deyck.

Jenny geeft momenteel les in de Academie voor Muziek en Woord Berchem, Antwerpen en bij de Zweedse School in Antwerpen.

Vanaf april 2021 start ze als MeesterMusicius 'Children are Composers' - docent Zang, Stemvorming en Muziekinitiatie Zang bij Music for Kids Leuven vzw. 

               Gastdocenten Music for Kids Leuven 2021

Tine Janssens, gastdocent altviool

Altvioliste Tine Janssens begon haar studie aan het Lemmensinstituut te Leuven bij M. Tooten, en behaalde de graad van Meester in de Muziek (met grote onderscheiding) en het pedagogisch getuigschrift. Nadien studeerde ze aan het Mozarteum te Salzburg bij Prof. P. Langgartner en aan het Conservatorium van Amsterdam bij Prof. J. Kussmaul, waar zij in 2002 haar studies afsloot met het tweede-fasediploma. Zij nam deel aan verschillende masterclasses, o.a. bij Rivka Golani, Thomas Riebl, Yves Cortvrint en Leon Spierer.

 

Tine was reeds tijdens haar studies aanvoerder van het Symfonieorkest Vlaanderen en van het Wereld Jeugdorkest. Vanaf 2002 was ze als plaatsvervangend aanvoerder verbonden aan de Philharmonie Zuidnederland te Eindhoven. In 2015 werd ze benoemd als Solo-Altviool - Chef de Pupitre in de Opéra Royal de Wallonie (Luik, België). Daarnaast was ze regelmatig te gast bij verschillende orkesten in België en Nederland waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Als gedreven orkestmusicus speelde ze onder de leiding van Bernard Haitink, Valery Gergiev, Kurt Masur, Christian Thielemann en vele anderen. 

Tine maakte van 1999 tot 2016 deel uit van Vlaams Sinfonietta, dat zich toelegt op hedendaagse muziek. Omwille van haar grote liefde voor de kamermuziek stond ze de afgelopen jaren mee aan de wieg van het strijkkwartet Prosperus4 en speelt ze geregeld in verschillende formaties waarmee ze het klassieke repertoire brengt.

Vanaf het schooljaar 2020-2021 is Tine docent altviool aan Luca - School of Arts te Leuven. Van 2017 tot 2020 was ze verbonden aan het IMEP te Namen.

Tine speelt op een Giuseppe Dollenz altviool.

www.tinejanssens.be

Foto Tysje Severens

Barbara Pereyra, gastdocent kinderyoga, creatieve dans en improvisatiedans

Barbara is een gerenommeerd danser in binnen- en buitenland. Ze is opgegroeid in Argentinië en woont sinds 2004 in België. Naast haar carrière als uitvoerend danser bij oa The Julyen Hamilton company is ze ook dansleraar, yogaleraar (Iyengar Yoga en kinderyoga) en choreograaf. 
Ze heeft reeds 15 jaar pedagogische ervaring, ze heeft een eigen dansstudio in Brussel en geeft daarnaast ook workshops (ism oa Filip Van Dingenen, Remua, Charleroi Danses, Dancing Kids etc et

AVONNATUUR - Elias Vercruysse, natuurgids 

Via natuurbeleving, zintuigprikkeling en ecologisch bewustzijn laat 'Avonnatuur' mensen kennis maken met onze  moeder Aarde. 'Avonnatuur' organiseert wandelingen en workshops. Tesamen met natuurgids Elias kunnen de deelnemers op een inspirerende manier genieten van de natuur en al haar wonderen. 

www.avonnatuur.com

Elke Vandeverre, gastdocent viool en muziekinitiatie

Elke studeerde eerst viool bij Nooi Strynckx en nadien bij Guido De Neve aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en behaalde daar ook het pedagogisch diploma.
Ze was viooldocente bij oa. stages van Jeugd & Muziek, Dagen van de Huismuziek en Musica Maredsous (Suzuki-stage).
Ze concerteerde als violiste in binnen- en buitenland met oa. Royal Symphony of Antwerp, Bl!ndman en als zangeres bij Scala en La Gioia Solistenensemble. Naast het klassieke repertoire is ze ook thuis in de populaire hedendaagse muziek als violiste op concerten, tv- en cd-opnames (Natalie Meskens, Peter Live, Kom op Tegen Kanker, Idool,…)
Ze was de voorbije jaren actief als vioolleerkracht aan het SLAC in Leuven en aan de academie in Turnhout. Momenteel werkt ze aan het SLAC als leerkracht muziekinitiatie en Muzikale Vorming en geeft ze privéles viool.

Vania Batchvarova, gastdocent viool

info coming soon

Coming soon: 

Docenten Music for Kids Leuven Individuele Instrumentlessen 2021-2022

Docent Cello, Fluit, Hobo, Fagot, Trompet, Piano